Hogyan és miért váltsak mosható betétre?

Mosható betétre váltani egy nagon fontos döntés és életmódbeli váltást is jelent, de nagyon megéri!

Igen, valamivel több lesz vele a macera, mintha csak használat után eldobnád a műanyag betétet és már nyitnád is fel az újat (ez kb 5 mp…), viszont számos pozitív hatása lesz Rád és a környezetre nézve is!!!

Mivel szellőzik és nem tartalmaz vegyszereket, sokkal természetesebb és kényelmesebb érzést biztosít, mint a műanyag eldobható társai.

Azt pedig már számos kutatás kimutatta, milyen mennyiségű szemetet termelünk az eldobható menstruációs termékekkel életünk során.

(Photo by healthshot.com)
 

Ezért időszerű a váltás, nemcsak a környezeti hatások, de az egészségügyi tényezők miatt is!

A váltás előtt azonban érdemes pár kérdést körbejárni, amiket most igyekszem megválaszolni Nektek.

 

Hány darabbal érdemes kezdeni?

Én mindig azt javaslom, hogy a váltás fokozatos legyen és első körben csak pár darab mosható betétet próbálj ki. Érdemes kísérletezni, melyik napokon melyik méret válik be és ennek függvényében bővíteni a készletet.

Már az is hatalmas eredmény, ha a menstruációd alatt az eldobható termékek egy részét ki tudod váltani. A fokozatos átállás és a pozitív tapasztalatok mellett pedig hamar el lehet jutni a hulladékmentes menstruációig.

Érdemes otthon kipróbálni az első darabokat. Sokat számít a biztonságérzet amit az otthoni kényelem nyújt. Így nyugodtan ki tudod tapasztalni a működését, hogy mennyi folyadékot vesz fel, milyen gyakran kell cserélned, hogyan mosod, stb. Ez is csak egy új szokás, amit be kell építeni a napi rutinba.

 

Milyen méretre lenne szükségem?

Mindenkinek más és más erősségű és intenzitású a vérzése, ezért erre nem tudok pontos választ adni Neked. Azonban a méret kiválasztásakor érdemes figyelembe venni néhány tényezőt.

Magában használnád-e vagy tampon/kehely kiegészítésére? Erős vérzésed van vagy inkább gyenge? Hány napig tart? Melyik napokon szeretnél mosható betétet használni az eldobható helyett?

 

Alapvetően négy méretet találtok meg nálam, ezek a következők:

Mosható tisztasági betét:

Két fazonban készül, tanga (ez egy tanga fazonra átalakítható tisztasági betét) és normál S méretben.

Minkét típus rendelkezik gy vékony nedvszívó és vízzáró réteggel. Tampon/kehely kiegészítésére és a nagyon gyenge pecsételő vérzéses napokra ajánlom. Használhatod még a ciklus közepén felmerülő ovulációs vagy egyéb folyásokhoz is.

Ha meg szeretnéd nézni, milyen tisztasági betéteket készítek, kattints ide.

Mosható intimbetét:

S méret: gyengébb napokra, illetve kehely/ tampon kiegészítésére

M méret: közepes és erős napokra, illetve kehely/tampon kiegészítésére

L méret: közepes és erős napokra, illetve éjszakai használatra

Ha meg szeretnéd nézni, milyen mosható betéteket készítek, kattints ide.

 

Hogyan cseréljem napközben, ha úton vagyok?

Ha úton vagy, a legegyszerűbb, ha beszerzel egy úgynevezett wetbag-et, ami lényegében egy neszesszer, vízhatlan PUL anyaggal bélelve. Használat után elég összehajtogatni és összepatentolni a betétet (használt felével befelé), aztán ebben a tasakban biztonságosan hazáig tudod vinni, ahol majd hideg vízbe áztatod és kimosod.

 

 

 

Hogyan tisztítsam?

Használat után áztasd hideg vízbe 1-2 órára, szükség szerint. Ilyenkor a felszívódott folyadék kioldódik belőle. Ezután nyomkodd át egy kis langyos szappanos vízben, esetleg szappanozd be a megmaradt foltokat majd tedd mosásba maximum 30 fokon a fehérneműiddel együtt. Ennél magasabb hőfokon csak ritkán javasolt mosni, mert akkor a vízzáró PUL réteg és a pamut anagok élettartama jelentősen megrövidül.

(Photo by caringpanda.com)

Fontos, hogy a használt betétet minél előbb hideg vízbe áztasd. Ilyenkor a vér automatikusan kioldódik belőle, nem hagy nyomot az anyagon és könnyen tisztítható.

A vízhez adhatsz egy kevés ecetet vagy teafa olajat, ezzel fertőtleníteni is tudod.

Ha mégis beleszáradt, ugyanígy járj el csak hosszabb ideig áztasd. Folt eltávolításához használj marhaepe szappant vagy folttisztító sót.

 

Remélem sikerült megválaszolnom a benned felmerülő kérdéseket! Célom, hogy minél többen megismerhessék a fenntartható menstruáció adta lehetőségeket!

Ha valamiben mégis bizonytalan lennél, mielőtt kipróbálod, keress bátran és ha tudok, szívesen segítek Neked!

        Orsi

-Hoopla Sewing-


Korábbi bejegyzés Új bejegyzés


Komment

A kommenteket megjelenés előtt jóváhagyjuk.