Tízezer óra és a #TUDATOSINTIMHIGIÉNIAHÉT

Hoopla Sewing környezettudatos, hulladékmentes egyedi termékek

Gondoltál már erre? Egy átlagos felnőtt nő életének egy hatodát úgy éli, hogy közben menstruál – ez évi 60 nap, vagyis két teljes hónap!

Ez alatt a két hónap alatt ugyanúgy elvégezzük a teendőinket: vizsgára készülünk, a karrierünket építjük, elvisszük a gyerekeket óvodába vagy iskolába, bevásárlunk a hétvégi családi ebédre, sportolunk, végig sétáljuk a Kék túrát – és megteszünk mindent, hogy úgy tűnjön, mintha közben nem történne semmi különös a testünkkel.

Évente nagyjából 1440 órán át úgy teszünk, mintha nem menstruálnánk. Érdekes, nem?

#ENVIRONMENSTRUALWEEK Hoopla Sewing
(Forrás: https://www.breakfreefromplastic.org/environmenstrual-week/)

Malcolm Gladwell szociológus szerint tízezer órányi tanulás és gyakorlás révén válhat valaki bármilyen terület szakértőjévé. „Kivételesek” című könyvében azt fejti ki, hogy az igazán sikeres emberek eredményeiben a tehetség kisebb szerepet játszik, mint az adott területbe fektetett idő – és ezt a varázs számot 10.000 órában határozta meg. A fenti évi 1440 óra alapján (az első menstruációtól számítva) 7 éven belül az emberiség felének a menstruáció Mozartjának kellene lennie – nem igaz?

Sajnos nem, mivel ezt a rengeteg időt nem a biológiai folyamat és hatásainak megértésével töltjük, nem önmagunk megfigyelésével és a tapasztalatok megosztásával, hanem a menstruáció tényének eltitkolásával. Ami még ennél is aggasztóbb, hogy az egyetlen elfogadott kommunikációs forma jelenleg a reklámoké, melyek újabb és újabb eldobható, műanyag termékeket beszélnek ránk.

Évente 1440 órán át használunk olyan termékeket a testünk legintimebb részén, melyekről nem tudjuk, hogyan készültek, miből vannak és hova kerülnek a használat után.

Ezért is különösen fontos, hogy beszéljünk erről! Hogy megosszuk a tapasztalatainkat, a kísérletezéseinket, a sikereinket és kudarcainkat, és az általunk ismert és bevált módszereket, amivel ezt a periódust megkönnyíthetjük magunknak. Hogy lerántsuk a leplet a reklámok és a csomagolások valótlan állításairól, és hogy megismerjük egymás történetét, és ezzel a saját testünket is.

A téma hatalmas, a kulturális tabuktól kezdve a jelenleg legelterjedtebb műanyag betétek és tamponok kémiai összetevőinek káros hatásán keresztül a különböző menstruációs eszközök bemutatásáig számtalan területet érint. És tudnunk kell azt is, hogy mindez nemcsak ránk van óriási hatással, de a párunkra, a családunkra, a kultúránkra, és nem utolsó sorban a környezetre. 

 

Hulladékmentes menstruáció Hoopla Sewing
(Forrás: Photo by Josefin on Unsplash)

Tudtad például, hogy:

- A boltokban árusított tisztasági betétek 90%-a, míg a tamponok 6%-a műanyagból van?

Ezek az anyagok soha nem bomlanak le teljesen, csak egyre kisebb és kisebb darabra törnek.

- A csomagolásról nem tudod megállapítani, hogy mi van a betétedben/tamponodban?

Mivel az intimhigiéniai termékek nem számítanak gyógyászati segédeszköznek, az előállítóknak nem kötelező minden összetevőt feltüntetni – így sok kémiai anyag, szintetikus illatanyag, és például a pamut fehérítésére használt vegyszerek (mint a dioxin és klór) nem szerepelnek a csomagoláson.

- Egy átlagos nő élete során nagyjából 200 kilogrammnyi menstruációs terméket dob a szemetesbe!

És ha ez esetleg nem a szemetesbe történik, hanem bekerül a szennyvízcsatornába, az további károkat okoz.

 

Szerencsére nem kell tízezer óra, hogy mindezzel megismerkedjünk, első körben elég egy hét, ameddig a 2020-as TUDATOS INTIM HIGIÉNIA HÉT tart.

 

#ENVIRONMENSTRUALWEEK
(Forrás: wen.org.uk)

Az október 19-étől 25-ig tartó #ENVIRONMENSTRUALWEEK lehetőséget teremt arra, hogy többet tudjunk meg az egyszer használatos intim termékekről, ezek hatásairól a saját testünkre és a környezetre, és megismerjük azokat a lehetőségeket, melyek hosszú távon jóval fenntarthatóbbak. Az online zajló rendezvényen lehetőség van webinarokon részt venni (magyar online előadás: https://fb.me/e/2QEbCDucP), a szakértőkkel találkozni, ökotudatos márkákkal megismerkedni, saját betétet készíteni, illetve a közösség részévé válni.

A Zöldövezet Társulás jóvoltából én is részt veszek a TUDATOS INTIM HIGIÉNIA HÉT-en. Ennek apropóján indítom el a Hoopla Sewing blogot, ahol mostantól egy-egy fontos témát járunk körbe a menstruáció, az egyszer használatos termékek és a fenntarthatóság témakörében.

Rendkívül fontosnak tartom, hogy ezek a fenntartható megoldások minél többetekhez eljussanak, így támogatóként is megjelenek a #TUDATOSINTIMHIGIÉNIAHÉT -en.

Október 19. és 25. között lehetőséged lesz 10% kedvezménnyel hozzájutni minden mosható menstruációs termékhez.

A kuponkódért iratkozz fel a hírlevelemre itt:

Feliratkozom a hírlevélre!

 

A cikk megírásában való közreműködésért szeretném kifejezni hálámat Annának, akit egyértelműen magával ragadott a téma és segíteni fog Nekem, hogy minél több hiteles információt tudjunk eljuttatni hozzátok a fenntartható menstruációról és környezettudatos megoldásokról a Blogon keresztül!

Maradj itt, oszd meg velünk a véleményedet, tapasztalataidat, tanuljunk egymástól! :)

Szívből örülök, hogy itt VAGY velünk!

- Hoopla Sewing

 

(Az #ENVIRONMENSTRUALWEEK-ről itt találsz több információt angol nyelven: https://www.wen.org.uk/environmenstrualweek/)


Új bejegyzés


Komment

A kommenteket megjelenés előtt jóváhagyjuk.